Torty, ciasta i ciastka dla alergika i osób na diecie

Czy dieta bądź alergia zawsze muszą oznaczać konieczność rezygnacji z ulubionych smaków? Zdecydowanie nie! Jest bowiem mnóstwo przepisów na desery dla alergikówpyszne ciasta dla osób na diecie, które można jeść bez stresu i strachu, za to z przyjemnością i smakiem.

Torty i wypieki dla osoby z nietolerancją glutenu

Gluten to białka znajdujące się w ziarnach zbóż, szczególnie w pszenicy i jej odmianach, życie i jęczmieniu. Nietolerancja glutenu to jedna z najbardziej powszechnych alergii pokarmowych. Może przybierać łagodną formę i powodować wzdęcia, zaparcia oraz bóle brzucha po zjedzeniu potraw zawierających gluten, a może również przerodzić się w celiakię, chorobę trzewną, wywołaną zatruciem glutenem, która ma ciężki przebieg, objawiający się ostrymi problemami gastrycznymi oraz wzmożoną sennością, rozdrażnieniem czy zmęczeniem.

Gluten jest jednym z najczęściej spotykanych składników w produktach pokarmowych, także w wypiekach. Wszak najczęściej do pieczenia ciast wykorzystuje się mąkę pszenną. Są jednak wypieki dla osób z nietolerancją glutenu i ciasta, które spokojnie można spożywać nawet przy celiakii. Po jakie ciasta bez glutenu warto sięgać? Przede wszystkim po te wypiekane na mąkach bezglutenowych, do których zalicza się mąkę:

  • kukurydzianą,
  • ryżową,
  • gryczaną,
  • kokosową/migdałową/orzechową,
  • z tapioki,
  • amarantusową,
  • jaglaną,
  • z ciecierzycy,
  • sojową.

Sięgając po wypieki z takich mąk, można się nie tylko mile zaskoczyć ich smakiem, ale także czuć się całkowicie bezpiecznie. Torty bezglutenowe są często wybierane nie tylko przez alergików, ale również osoby, które ze względu na dietę redukcyjną chcą ograniczyć „białą mąkę” i wybierać jej zdrowsze alternatywy.

Torty i wypieki dla osoby z nietolerancją laktozy

Kolejną dość powszechną alergią jest nietolerancja laktozy. Laktoza to cukier mlekowy, do którego trawienia niezbędny jest enzym trawienny – laktaza, powodujący rozpad laktozy na cukry proste – glukozę i galaktozę. W przypadku niedoboru tego enzymu dochodzi do ostrych reakcji organizmu po spożyciu laktozy ze strony układu trawiennego – są to biegunki, nudności, wymioty, bóle brzucha, wzdęcia, uczucie ciężkości i zmęczenia.

Laktoza znajduje się we wszystkich produktach mlecznych, wyprodukowanych z mleka ssaków – krowiego, owczego, koziego. Alternatywą dla mlek odzwierzęcych są popularne w ostatnich czasach mleka roślinne (np. owsiane, sojowe), doskonale nadające się zarówno do kawy i herbaty, jak i do wypieków.

Torty bez laktozy bardzo często robione są na bazie mlek i tłuszczów kokosowych, co nadaje im wyjątkowy, pyszny posmak, a także właśnie z wykorzystaniem mlek roślinnych czy też orzechowych, np. migdałowego. Można wykorzystywać także specjalne mleko bez laktozy – wówczas nie wyczuwa się żadnej zmiany smaku.

Torty i wypieki bez cukru

Dla osób będących na dietach eliminacyjnych związanych z chęcią utraty wagi desery bywają prawdziwą zmorą. Słodycze są bowiem tym, czego najtrudniej sobie odmówić – pojawiają się zawsze tam, gdzie jest okazja do celebrowania i kuszą swoimi formami, smakami… A co z osobami, które nie jedzą cukru z własnego wyboru lub, co gorsza, muszą go mocno ograniczać ze względu na cukrzycę?

To podstępne schorzenie nosi miano choroby cywilizacyjnej – cierpi na nią coraz więcej osób. Cukrzyca pojawia się wtedy, kiedy trzustka nie produkuje wystarczającej ilości insuliny lub nie jest ona prawidłowo wykorzystywana przez komórki i nie metabolizuje odpowiednio dostarczanego do organizmu cukru. Słowem – organizm nie może utrzymać odpowiedniego stężenia glukozy we krwi. Do najczęstszych objawów cukrzycy należą problemy z moczem, nagła utrata masy ciała mimo wzmożonego głodu i pragnienia, suchość w ustach, osłabienie, rozdrażnienie, trudności z koncentracją.

Ale czy cukrzyca oznacza konieczność całkowitej rezygnacji ze słodkości? Bynajmniej! Bezcukrowe torty wcale nie są rzadkim zjawiskiem, co więcej – w niczym nie ustępują klasycznym wypiekom. Stosuje się w nich naturalne słodziki i cukry, takie jak ksylitol, erytrytol, stewia, charakteryzujące się bardzo niskim indeksem glikemicznym i niemalże zerową kalorycznością. Są więc doskonałą alternatywą dla tych, którzy chcą lub muszą zrezygnować z białego cukru.

Torty i wypieki bez orzechów

Jeśli chodzi o alergię na orzechy, do najczęstszych objawów należą opuchnięcia i obrzęki w obrębie jamy ustnej, objawy skórne, bóle brzucha, wymioty, w skrajnych przypadkach może dojść również do wstrząsu alergicznego, który wymaga hospitalizacji, bo stanowi zagrożenie dla życia.

Alergie na orzechy uznawane są za jedne z najbardziej niebezpiecznych, bowiem trudno je przewidzieć. Każdy bowiem zna frazę „może zawierać śladowe ilości orzechów”, która występuję na bardzo wielu produktach spożywczych.

W przypadku ciast dla osób z alergią na orzechy jednym sposobem jest całkowita ich eliminacja. Na szczęście nie jest to sporym problemem, bowiem orzechy często są wykorzystywane jako dodatki, zaś kremy orzechowe daje się bez problemu zamienić innymi. Słowem – wybór jest dość prosty, ponieważ orzechy nie są powszechnym składnikiem wszystkich ciast. Warto jednak zawsze upewniać się u źródła, czy wybrany deser na pewno jest ich pozbawiony.

Wypieki z ograniczoną ilością kalorii

Osoby będące na diecie redukcyjnej zazwyczaj odruchowo unikają deserów. A tymczasem, jeśli zamienić w nich klasyczną mąkę na taką, która zawiera więcej błonnika sprzyjającego trawieniu czy też mąkę o niższej kaloryczności, taki deser będzie o wiele lżejszy i z pewnością nie zakłóci procesu zrzucania wagi. Istotnym elementem jest także cukier – on z kolei daje się bez problemu zastąpić wspominanymi zdrowymi słodzikami o bardzo niskiej kaloryczności.

Alternatywne składniki do wykorzystania przy alergiach

Nawet w przypadku alergii nie trzeba rezygnować z ulubionych smaków. Obecnie coraz więcej cukierni i piekarni oferuje wypieki dla alergików czy torty dla diabetyków, stworzone z bezpiecznych składników. Najczęściej stosuje się mąki bezglutenowe, zdrowe zamienniki cukru oraz mleka roślinne, które nie wywołują reakcji alergicznych. Wybór alternatywnych produktów na szczęście jest dość szeroki, a desery z nich zachwycają swoim smakiem.